www.SeherBosna.com
     
7 muslimanska brigada

Taktika 7 MBR

Taktika 7 MBR

Taktika 7 MBR

Taktika 7 MBR

Slike 7 MBR

Formiranje 7 MBR

Catalog Page

 

Formiranje 7MBR:

Pocasni komandanti Sedma muslimanska brigada nastala je iz jedanaest jedinica takozvanih Muslimanskih snaga - iz Zenice, Kaknja, Varesa, Zepca, Busovace, Travnika, Novog Travnika, Viteza, Visokog, Bugojna i Gornjeg Vakufa. U julu 1992. godine ove jedinice su objedinjene u Sedmi bataljon Prve zenicke brigade. Iz ovog bataljona formirana je 7. muslimanska brigada 17. novembra 1992. godine. Patkovic je jos 1993. urucio Aliji Izetbegovicu povelju kojom je proglasen za pocasnog komandanta Sedme muslimanske brigade. Medu pocasnim clanovima komande je bio i npr. Hadzija Halid Cengic.


"Tekbir , ALLAHU EKBER"

 

 

Kasnije je Sedma, odlukom Predsjednistva BiH od 14. maja 1994. godine, dobila naziv Slavna. U zimu 1995. godine bila je razlogom sukoba unutar Predsjednistva BiH zbog optuzbi petorice clanova Predsjednistva da se islamizira Armija BiH. Nakon postignutog kompromisa unutar Predsjednistva BiH, njeni clanovi 11. maja 1995. godine dodjeljuju joj naziv Vitezka brigada. Borila se u sastavu 3. korpusa, ali je dobijala i direktne naredbe od Alije Izetbegovica kao, naprimjer, u vrijeme sarajevske krize, u ljeto 1993. godine. Na svecanoj smotri 21. augusta 1997. godine, komandant 3. korpusa Kadir Jusic je simbolicno predao Sedmu vitezku mehanizovanu brigadu generalu Rasimu Delicu, komandantu Zajednicke komande Vojske Federacije. Treci korpus je ukinut, a Sedma muslimanska je opstala mijenjajuci naziv u Sedma mehanizovana brigada.

 


Uz cetvoricu komandanata u razlicitim periodima (Asim Koricic, Amir Kubura, Serif Patkovic, Halil Brzina), Sedma je imala i pocasnog komandanta Aliju Izetbegovica, predsjednika Predsjednistva BiH, i emira Mahmuta ef. Karalica. Cinjenicu da je Hasko tuzilastvo u ovoj optuznici navelo odgovornost samo regularnog komandanta, lako je objasniti. Sa stajalista legalnih zakona, vlasti i Armija BiH su bili obavezani na provodenje medunarodnog prava, a ne islamskog, serijatskog prava. Samo u jednom dijelu optuznice, Hasko tuzilastvo konstatira da su se "pripadnici ove jedinice morali strogo pridrzavati islama": "Regruti su morali poloziti zakletvu koja je sadrzavala i to da ce slijediti primjer pravog muslimanskog vojnika, opisan u knjizici pod naslovom Upute muslimanskom borcu. Upute muslimanskom borcu prvi put su objavljene 1993., a nakon toga je u zoni odgovornosti 3. korpusa ABiH razdijeljeno oko 20.000 primjeraka. Godine 1994. izasla su nova izdanja."


  
 

 
   
 

SeherBosna.com je patriotska organizacija bosnjackog naroda koja djeluje nezavisno i u svim zemljama svijeta.